در دومین مراسم تجلیل از سینماگران سلامتمحور، از «نیکی کریمی» به دلیل ساخت مستند «داشتن و داشتن» تقدیر و قدردانی شد.
به گزارش مجله اینترنتی میشکس ، خانه سلامت شهرداری منطقه 7 تهران، 24 فروردینماه 1391 ، اقدام به برگزاری دومین مراسم تجلیل از سینماگران سلامت محور کرد.
این مراسم با حضور «نیکی کریمی» بازیگر و فیلمساز، «شیرین احمدنیا» عضو انجمن جامعهشناسی ایران و مدیر گروه جامعه شناسی پزشکان انجمن و «نیره توکلی» دیگر عضو انجمن جامعه شناسی ایران و عضو گروه مطالعات زنان آن انجمن و با محوریت موضوع ناباروری و تاثیرات فردی و اجتماعی آن برگزار شد.
در این مراسم که در محل فرهنگسرای پارک اندیشه برگزار شد، فیلم مستند «داشتن یا نداشتن» ساخته نیکی کریمی که به موضوع زوجهای نابارور مراجعهکننده به کلینیک رویان میپردازد به نمایش درآمد.
سپس «مفاخری» قائم مقام شهرداری منطقه 7 تهران از ابتکار خانه سلامت این منطقه در اجرای طرح «سینما سلامت» تجلیل و استفاده از ابزار هنر را در ارتقاء سلامت و سرزندگی جامعه، بسیار موثر دانست.
همچنین «رضا قهرمانی» معاون پیشگیری اداره کل سلامت شهرداری تهران نیز تاکید نمود که سلامت تنها مسئلهای جسمی نیست و باید به ابعاد روانی و اجتماعی آن نیز توجه نمود. از این رو مداخله نهادها و سازمانهای اجتماعی در حوزه سلامت و با هدف ارتقاء سلامت شهروندان ضروری است.
او اهتمام جدی شهرداری تهران به حوزه سلامت شهروندان را در راستای برنامه شهردار محترم تهران برای تبدیل شهرداری از نهادی خدماتی به نهادی اجتماعی دانست.
همچنین در این مراسم از کتاب «گزارش عملکرد سینما سلامت» توسط «نیکی کریمی» رونمایی شد و از دستاندرکاران تهیه آن نیز تجلیل به عمل آمد و همین طور از «نیکی کریمی» برای ساخت فیلمی با رویکردی هنری و اجتماعی به یکی از حوزههای مهم سلامت شهروندان تقدیر شد و لوح تقدیری به وی اهدا شد.
پس از آن حاضران در میزگردی به بحث و گفتوگو پیرامون فیلم «داشتن یا نداشتن» و پدیده ناباروری در ایران پرداختند.
در این میزگرد «شیرین احمدنیا » ضمن ارایه آماری پیرامون شیوع و رواج پدیده ناباروری در ایران که حدود سه میلیون زوج را درگیر کرده است، از مسایلی چون آلودگیهای زیست محیطی و رفتارهای پر خطر جنسی به عنوان عوامل موثر رواج این مسئله یاد نمود.
وی در ادامه تاکید کرد گذشته از ابعاد پزشکی، مسئله ناباوری در جامعهای که مادر شدن غایت زن و مهمترین نقش اجتماعی او به شمار میرود، تبعات سنگین روانی و اجتماعی برای زنان را نیز به دنبال دارد. از دست دادن اعتماد به نفس و حتی عزت نفس از تبعات ناباروی برای زنان به شمار میرود. زنان نابارور ناقص تلقی شده و در بسیاری موارد طرد میشوند و حتی از جانب خود نیز مستحق چنین برخوردهایی دانسته میشوند. دامنه چنین برخوردهایی تا جایی گسترده است که حتی طلاق دادن زن نابارور اقدامی منطقی و درست انگاشته میشود.
او همچنین تاکید کرد که باید این نگرش اصلاح گردد. مادر شدن اگرچه مهم است اما تمام ابعاد وجودی یک زن را تشکیل نداده و زنان میتوانند در عرصههای مختلفی شایستگی خود را به اثبات رسانده، استعدادها و شخصیت خود را شکوفا نمایند.
«نیره توکلی» نیز در این نشست تاکید کرد: هم چنان که در فیلم نشان داده شد ناباروری در ایران مسئله زنان است و از تمام ابعاد مختلف مادری تنها بر به دنیا آوردن کودک تاکید میشود، حال آن که به پرورش کودکان پس از تولد توجه شایانی نمیگردد. این رویکرد موجب شده است در شرایطی که راه حلهایی چون فرزندخواندگی برای زوجین نابارور وجود دارد، زنان به استقبال درمان های طولانی و گاه پرخطر شیمیایی بروند.
در این میزگرد «نیکی کریمی» ضمن ارایه توضیحاتی پیرامون دلایل و روند ساخت فیلم «داشتن یا نداشتن» بردیدگاه جامعهشناسان حاضر در این میزگرد درباره فیلم خود و مسئله ناباروری تاکید نمود.
* «داشتن یا نداشتن» چند سال بعد از «ده» کیارستمی ساخته شد
کریمی در بخشی از سخنان خود با اشاره به تشابهات ساختاری فیلم «داشتن یا نداشتن» با فیلم «ده» عباس کیارستمی اظهار داشت: فیلم «ده» چند سال بعد از «داشتن یا نداشتن» ساخته شده و عباس کیارستمی هیچگاه و در هیچکدام از مصاحبههایش به این شباهتهای ساختاری اشاره نکرده است.
* بسیاری از زوج های نازا حاضر به آمدن جلوی دوربین نمی شدند
وی همچنین به دشواریهایی که هنگام ساخت این فیلم متحمل شده بود اشاره کرد و گفت: بسیاری از زوجهای نازا حاضر به آمدن جلوی دوربین نمیشدند و برخی از آنها هم که رضایت داشتند تصاویرشان قابل استفاده نبود.
* قبل از کلید خوردن کار با پزشکان متخصص مشاوره گرفتم
کریمی تصریح کرد: قبل از کلید خوردن «داشتن یا نداشتن» از پزشکان متخصص از جمله «دکتر ملک منصور اقصی» که تجربیاتی هم در سینما دارد مشاوره علمی گرفتم تا خطاهای طبی به فیلم راه نیابد.
* «داشتن یا نداشتن» فیلمی فاقد تاریخ مصرف است
وی در پایان سخنان خود «داشتن یا نداشتن» را فیلمی فاقد تاریخ مصرف اعلام کرد و گفت: حرف این فیلم برای همه کشورها و در هر زمانی تازه است، چون نازایی یک معضل بزرگ جهانی است.
فارس